25 Ekim 2014 Cumartesi

Kitap Tanıtımı: Kays Behcet el-Attar, Maktelü el-İmam el-Hüseyin (as) Rivayeti an Ceddihi



Kays Behcet el-Attar, Maktelü'l-İmam el-Hüseyin (as) Rivayeti an Ceddihi, el-Muaviniyyet es-Sakafiyye el-Mecma el-Âlemî li-Ehli’l-Beyt, Tahran 1430/2009, 635 s.  

Türkçeye “Dedesinden Naklolunan Rivayetlerde İmam Hüseyin’in Makteli” şeklinde tercüme edebileceğimiz Kays el-Attar’ın bu çalışması giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır.

el-Attar giriş bölümünde, İslâm edebiyatında maktel türü ve 411/1021 yılına kadar yazılmış on dokuz Maktel-i Hüseyin hakkında bilgi vermektedir. Maktel-i Hüseyinleri yöntemleri açısından üç başlıkta sınıflandıran (rivayetleri serdeden makteller, tarihî incelemeler ve olayları ilişkilendirerek hem rivayetleri hem tarih kayıtlarını inceleyen makteller) yazar, daha sonra çalışmasında izlediği yöntem ve kaynakları hakkında okuyucuyu bilgilendirmektedir.

“İhbaratu Ehli’l-kitab bi-şehadetihi” (Ehl-i Kitabın Hz. Hüseyin’in Şehadeti Hakkındaki Rivayetleri) başlıklı birinci bölümün birinci kısmında yazar, Calut’un babasından naklettiği rivayeti, Taberî’nin, Buharî’nin, Taberanî’nin ve Dulabî’nin isnadlarını inceleyerek aktarmaktadır. İkinci kısımda ise ed-Dehenî’nin Ka’b’dan naklettiği rivayeti İbn Sa’d’ın, Taberanî’nin ve İbn Asakir’in isnadlarını inceleyerek nakletmektedir.

İkinci bölüm “İhbaratü’n-Nebeviyye munzi veladetihi hatta şehadetihi” (Veladetinden Şehadetine Kadar Hz. Peygamber’in Hz. Hüseyin Hakkındaki Hadisleri) başlığını taşımaktadır. el-Attar bu bölümde 23 rivayeti isnadlarını inceleyerek nakletmektedir.

el-Attar kitabın sonuç bölümünde çalışmanın ulaştığı önemli neticeleri yirmi bir maddede okuyucuların dikkatine sunmaktadır. Kitabın ekinde yer alan çizelgede, Hz. Peygamber’den nakledilen hadislerin isnad zinciri şematik olarak gösterilmiştir.

Ertuğrul Ertekin