28 Ekim 2014 Salı

Kitap Tanıtımı: Mevsuatu Makteli Seyyidü’ş-Şüheda (as)



Mevsuatu Makteli Seyyidü’ş-Şüheda (as), hazırlayan: Merkez el-Hayme li-Dırasati’s-Sitraticiyye, İntişarat-ı Hayme, Tahran 1388/2009, 816 s.

Kerbela Olayı’nın meydana geldiği tarihten itibaren Şehidlerin Efendisi İmam Hüseyin’in (as) şehadetini anlatan çok sayıda kitap kaleme alınmıştır. Bilinen ilk maktel, Ebu Mihnef’in (ö. 157/774) yazdığı Maktelü’l-Hüseyin’dir. Ancak ne yazık ki bu eser günümüze ulaşmamıştır. Bununla birlikte Ebu Mihnef’in bir veya iki ravi aracılığıyla naklettiği ve maktelinde bir araya getirdiği rivayetleri sonraki tarihçiler kitaplarına almışlardır. Dolayısıyla bugün Ebu Mihnef’in Kerbela rivayetlerinin birçoğuna ulaşabilmekteyiz.  Ebu Mihnef’ten sonra da İmam Hüseyin’in şehadetini anlatan müstakil makteller kaleme alınmış veya tarihçiler kitaplarında Kerbela Olayı’na dair rivayetleri ayrı bir bölümde nakletmişlerdir.

Muhtevasını göz önüne alarak başlığını Maktel Derlemesi şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz Mevsuatu Makteli Seyyidü’ş-Şüheda (as), erken dönemden geç döneme kadar kitaplarında İmam Hüseyin’in şehadetine bir bölüm ayırmış tarihçilerin kitaplarından yapılmış bir derlemedir.

Hayme Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan derleme sayesinde, Muhammed ibn Sa’d’dan (ö. 230) Suyutî’ye (ö. 911) kadarki altı yüzyıllık süreçte, önemli tarih kitaplarında Kerbela Olayı’nın nasıl işlendiğini görmek mümkün olmaktadır.

Derlemede eserlerinden alıntı yapılan tarihçiler şunlardır: Muhammed b. Sad, İbn Kuteybe Dineverî, Ahmed b. Muhammed b. Abdirabbih Endülüsî, Ebu’l-Hasan Ali b. Hüseyin Mesudî, Şeyh Saduk, Şeyh Müfid, Şeyh Tusî, Ebu Ali Miskeveyh Razî, Ebu’l-Ferec Abdurrahman b. Ali Cevzî, İzzeddin İbnü’l-Esir, Kemalüddin Muhammed b. Talha Şafiî, Sıbt İbnü’l-Cevzî, Kemalüddin Halebî (İbnü’l-Adim), Ebu’l-Hasan Ali b. İsa İrbilî, Cemaleddin Yusuf el-Mezzî, İmadüddin İsmail b. Kesir, Şehabüddin Ahmed Hüseynî Şafiî Layicî, Ali b. Muhammed b. Sabbağ ve Celaleddin Suyutî.

Ebu Mihnef’ten çok sayıda rivayet nakleden Taberî’nin Tarih’inden, rivayetlerin hacimli olmasından dolayı, bu derlemede alıntı yapılmamıştır. 

Ertuğrul Ertekin