17 Eylül 2014 Çarşamba

Araştırmacı: Andrew J. Newman



Dr. Andrew J. Newman, Edinburgh Üniversitesi İslam ve Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’nde İslam araştırmaları ve Farsça dersleri vermektedir. Oniki İmam Şiîliği alanındaki çalışmalarıyla Avrupa’da Şiîlik araştırmalarında en önemli isimlerden biri olmuştur.


Dr. Newman’ın yayımlanmış üç kitabı bulunmaktadır: 

Saffar el-Kummî’nin Besairü’d-derecât’ı ile Kuleynî’nin el-Kâfi’si üzerinde yoğunlaşan The Formative Period of Twelver Shi’isme: Hadith as Discourse Between Qum and Baghdad (2000) yayımlanan ilk kitabıdır.

İkinci kitabı,  Safevî tarihini incelediği Safavid Iran: Rebirth of a Persian Empire’dir (2006). Dr. Newman bu kitabında, belirli tarihî olayları esas alarak Safevî tarihini sekiz bölüme ayırmış ve Safevî Devleti’nin doğuşundan düşüşüne kadarki sürecini incelemiştir. 
 
Müellif son olarak geçtiğimiz yıl, tarihte ortaya çıkıp yok olan Şiî fırkalar arasında nasıl olup da Oniki İmam Şiîliğinin hayatta kalabildiğini ve belli bir bölgenin mezhebi haline geldiğini incelediği, Twelver Shi'ism: Unity and Diversity in the Life of Islam (2013) başlıklı kitabını yayımlamıştır. 
 
Dr. Newman’ın makaleleri hakkında buradan bilgi alabilirsiniz. 



Ertuğrul Ertekin