19 Eylül 2014 Cuma

İsmailîlik ve Batınî Zihniyet Çalıştayı (12 Eylül 2014)


12 Eylül 2014 tarihinde, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı 5. Koordinasyon Toplantısı, İsmailîlik ve Batınî Zihniyet Çalıştayı düzenlendi. Üniversitenin sitesinde çalıştay hakkında kısa bilgi verildi. 

İlahiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen törene Belediye Başkanı Sami Aydın, Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Muğla Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı, CÜ  İlahiyat Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Sabri Erturhan, İstanbul Şehir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Ali Büyükkara, Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Prof. Dr. Mehmet Atalan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Onat, öğretim üyeleri ile  çok sayıda davetli katıldı.

Çalıştayda konuşan Belediye Başkanı Aydın, İslam Dini’nin muazzamlığına vurgu yaparak; “Günümüzde bu dine mensup olan insanlar dinimizin gerekliliklerini ne yazık ki yerine getirmiyor. İç karışıklık olan İslam coğrafyasında, zulmü yapanlarda Allahu Ekber diyor, zulme uğrayanlarda Allahu Ekber diyor. Bu çok üzücü bir olgu. Hep birlikte kendimize çeki düzen vermemiz gerekiyor. Bu kargaşa ortamından kurtularak mükemmel dinimizi anlayarak yaşamamız ve hareket etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Sivas'ın kültür mozaiği bir şehir olduğunu belirterek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Kocacık ise; "Bizler farklı mezheplere, farklı inançlara ev sahipliği yapan Sivas'ta yaşıyoruz. İlimizdeki kardeşliğe de katkı sağlayacağını düşündüğüm İsmaililik ve Batıni Zihniyet Çalıştayı’nı çok önemsiyorum. Bu çalıştaya emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Erturhan konuşmasında; "Her yıl farklı bir konuda çalıştay düzenliyoruz. Bu yıl İsmailîlik ve Batıni zihniyetni işleyeceğimiz çalıştay için alanında uzman isimleri üniversitemizde ağırlıyoruz" ifadesini kullandı.

İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Bozkuş, böylesine önemli bir toplantıda farklı üniversitelerden alanında uzman misafirleri ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek emeği geçenlere teşekkür etti. 

Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı konuşmasında "Bizler insanların inançlarını yargılamadan onları anlayarak hareket etmeliyiz" diyerek, İslam Dini’nde mezhepler ve mezhep çatışmaları hakkında tarihten günümüze kadar geçen süreç hakkında bilgi verdi.

Ertuğrul Ertekin