29 Eylül 2014 Pazartesi

Edebî ve Görsel Gelenekte Hz. Muhammed (s) Arayışı Konferansı (Floransa, 16-18 Temmuz 2009)





16-18 Temmuz 2009 tarihlerinde Floransa’da Crossing Boundaries, Creating Images: In Search of the Prophet Muhammad in Literary and Visual Traditions (Edebî ve Görsel Gelenekte Hz. Muhammed (s) Arayışı: Sınırları Aşmak, Tasvirler Yapmak) başlıklı uluslararası bir konferans düzenlendi.

Avrupa dillerindeki Kur’ân tercümeleri, siyer kitapları, Ortaçağa ait resimli el yazmaları başta olmak üzere Avrupa’da Hz. Muhammed (s) ile ilgili edebiyat ve sanat ürünlerinin ve benzer konulardaki İslâmî eserlerin incelendiği konferansta Şiîlik araştırmalarını doğrudan ilgilendiren tebliğler de sunuldu.

Daha önce Şiî sanatı üzerine çalışan İtalyan araştırmacı Maria Vittoria Fontana, bu konferansta, “Muhammad and an ‘Adoration of the Magi’ in the Gulbenkian Anthology of 813/1411” başlıklı bir tebliğ sundu.

Fontana’nın daha önce yayımlanmış makaleleri ise şunlardır: Una rappresentazione shi‘ita di Medina,” Annali dell’Istituto Orientale di Napoli 40 (1980), 619-25; Iconografia dell’Ahl al-bayt. Immagini di arte persiana dal XII al XX secolo (suppl. 78 to Annali dell’Istituto Orientale, 54), Naples 1994; “Nota sull’interpretazione di una miniatura di soggetto shi‘ita,” in Un ricordo che non si spegne. Scritti di docenti e collaboratori dell’Istituto Universitario Orientale di Napoli in memoria di Alessandro Bausani, eds P.G. Donini et al. (Naples 1995), 59-75.

İran’da Hz. Peygamber’e izafe edilen resim üzerine çalışmalarıyla tanınan Pierre Centlivres ise bu konferansta “The Depiction of the Prophet in Contemporary Iranian Popular Imagery” başlıklı bir tebliğ sundu. Centlivres daha önce eşi Micheline Centlivres-Demont birlikte yazdığı "Une étrange rencontre. La photographie orientaliste de Lehnert et Landrock et l'image iranienne du prophète Mahomet" başlıklı makalesini Etudes Photographiques dergisinde yayımlamıştı (17, November 2005, s. 4-15). 

Micheline Centlivres-Demont da “The Family of the Prophet in Contemporary Popular Imagery” başlıklı tebliğiyle konferansa katıldı. Centlivres-Demont daha önce editörlüğünü Heyberger ve Naef’in yaptığı La Multiplication des Images en Pays d'Islam adlı kitapta (İstanbul-Würzburg 2003) "La bataille de Kerbela dans l'imagerie populaire chiite: langage et symboles” başlıklı makalesi yayımlanmıştı.

Son olarak sanat tarihçisi Maryam Ekhtiar, bu konferansta "Infused with Shi'ism: Representations of the Prophet in Qajar Art" başlıklı bir tebliğ sundu.

Konferansın programını ve tebliğ özetlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Ertuğrul Ertekin