26 Eylül 2014 Cuma

Kitap Tanıtımı: M. Fatih Alkayış, Haveranname


Başkahramanını Hazret-i Ali’nin oluşturduğu, cenknamelerin bir türü de havername veya haverannamelerdir. İran sahasında olduğu gibi Anadolu sahasında da çok sayıda havername kaleme alınmıştır. Genellikle müellifi bilinmeyen bu eserler çoğunlukla XIII.-XV. yüzyıllarda üretilmiştir.

Eski Anadolu Türkçesinin dil özelliklerini gösteren ve bu sebeple XIII-XIV. Yüzyıla tarihlendirilen bir haveranname yazması, Türk Dil Kurumu Kütüphanesi A/6 numarada kayıtlıdır.

“Haveran hikâyesi”, “Baber Kalesinden Olan Zünnar Ateşperestin Hikâyesi”, ve “Hz. Musa’nın Hikâyesi” başlıklı üç hikâyeyi muhtevi bu haveranname, 1230/1814-1815 yılında Ergirili Muhammed Bekr Aga’nın istinsah edilmiştir. Eserde, Hz. Musa ile ilgili üçüncü hikâye yarıda kalır ve devamında “Belh Şehrinden Olan İbrahim-i Edhem’in Hikâye-i Latifesidir” başlıklı başka bir hikâye başlar.

M. Fatih Alkayış, eser üzerine bir tez çalışması yapmış ve bu çalışmasını, yazma nüshanın tıpkıbasımıyla birlikte, Haveranname adıyla yayımlamıştır (İstanbul 2013).

Ertuğrul Ertekin