30 Eylül 2014 Salı

İran Şiîliğinin Sanatı ve Maddi Kültürü Konferansı (Oxford Üniversitesi, 7-8 Temmuz 2006 )

7-8 Temmuz 2006 tarihlerinde Oxford Üniversitesi’nde "Art and Material Culture of Iranian Shi’ism" başlıklı bir uluslararası konferans düzenlendi. Iran Heritage Foundation ve Maison Français d’Oxford’un işbirliği ile St. Antony Koleji Ortadoğu Merkezi ve Oxford Üniversitesi tarafından düzenlenen konferansa İsmailî Araştırmaları Enstitüsü destek verdi.

Konferansta, Safevîler dönemi (1501-1736), Kaçarlar dönemi (1796-1925), Pehlevî dönemi (1925-1979) ve İslam Devrimi sonrası çağdaş dönem olmak üzere dört dönemde İran tarihinde Şiî sanatı ve maddi kültürü incelendi.

İran sanatı ve maddi kültürü üzerine yapılan sayısız bilimsel çalışmaya rağmen, bu ülkenin sanatını ve maddi kültürünü Şiîlik bağlamında inceleyen çok az bilimsel çalışma bulunmaktadır. Bu ihtiyacı biraz olsun karşılamak için düzenlenen bu konferansa farklı ülkelerden çok sayıda bilim insanı katıldı.

Konferansta sunulan tebliğlerin bir kısmı, Pedram Khosronejad’ın editörlüğünde kitaplaştırılmış ve 2011 yılında The Art and Material Culture of Iranian Shi'ism: Iconography and Religious Devotion in Shi'i Islam adıyla yayımlanmıştır. Kitabın içeriği hakkında buradan bilgi alabilirsiniz.

Ertuğrul Ertekin