9 Ekim 2014 Perşembe

Hz. Peygamber Hacerülesvedi Yerine Koyuyor


Hz. Peygamber otuz üç yaşındayken, İbn Abbas’ın rivayetine göre Hz. Fatıma’nın doğduğu yılda, Kureyş’in ileri gelenleri Kâbe’yi yeniden inşa etmeye karar verdiler. 

Hz. Muhammed Hacerülesvedi yerine koyuyor
Reşidüddin, Camiü't-tevarih, 1307
Edinburgh Üniversitesi Kütüphanesi
Kâbe şiddetli yağışın ardından Mekke’nin biraz yukarısındaki setten taşan suyun oluşturduğu selden ve buhur yakmak için içeri giren kadının elindeki zarftan Kâbe’nin örtüsüne veya kapısına sıçrayan korun etkisiyle ortaya çıkan korkutucu yangından çok zarar görmüştü; duvarlarının yıkılmasından, tavanının çökmesinden endişe ediliyordu. Kureyşliler inşa çalışmasında Kâbe’nin hazinesine göz diktiler. Ebu Leheb’in önerisiyle veya tahrikiyle inci ve mücevherlerle kaplı altın keçi heykellerini çalmaya kalkıştılar. Neticede Düveyk adındaki hırsız yakalandı ve kanunlara göre eli kesilerek cezalandırıldı. 

Ama Kureyş kararlıydı. Tam bu esnada Küçük Rum’dan Yemen’e giden, mermer, tuğla, kalas ve demir yüklü bir gemiyi rüzgâr Mekke yakınlarına sürmüş, karaya oturtmuştu. Gemideki Rum mimarın amacı Yemen’de bir kilise bina etmekti. Kureyş’ten Velid b. Muğire mimara gemiyi kurtarmak için yükünün indirilmesi gerektiğini söyledi. Bunun karşılığında mimar da Kâbe’nin inşasına nezaret etmeyi kabul etti. Ebu Tâlib, Kureyşlilerden ısrarla Kâbe’nin inşasında helal mal kullanılmasını istiyordu. Bunun üzerine gemideki kalaslar satın alındı ve onarım başladı.

Kâbe’nin duvarlarını örmek için es-Siyade Dağı’ndan taş taşınıyordu. Hz. Muhammed (s) de bu çalışmaya katıldı. Taşlar taşınırken erkekler üstlerini çıkarmışlardı; Muhammed (s) ise bir ses aracılığıyla bundan menedildi. Bu onun ilk peygamberlik alametiydi. Kureyş’in her bir boyu Kâbe’nin bir duvarını ördü, bitirdi. Sıra Hacerülesved’in yerleştirilmesine gelmişti. İleri gelenlerin her biri bu onurun kendilerine ait olmasını istiyordu. Tartışma çatışmaya, çatışma savaş yeminlerine döndü; kılıçlar çekilmişti. Bu sırada Mekke’nin en yaşlısı olan Ebu Ümeyye b. el-Muğire araya girdi ve onları Beni Şubeybe kapısından Mescidü’l-haram’a ilk girenin sözünü kabul etmeye çağırdı. Öneriyi kabul edip beklemeye koyuldular. Kapıdan Muhammed-i Emin girdi. 

Hz. Peygamber'e olayı anlattılar, ondan hakemlik etmesini istediler. Hz. Muhammed (s) bir örtü getirmelerini ve yere sermelerini istedi. Efendimizin kendi ridasını yere serdiği de rivayet edilmiştir. “Ben taşı örtünün ortasına koyacağım, sonra her biriniz örtünün bir ucundan tutup kaldıracaksınız,” dedi. Sonra kendi elleriyle taşı yerine koydu. 

Kureyş durumdan memnundu, fakat Hz. Muhammed’in içi buruktu; çünkü Hz. İbrahim’in bina ettiği kadim bina yıkılmıştı. Hz. Peygamber bu konuda Âişe'ye şöyle demişti: Kavmin küfür çağından yeni çıkmış olmasaydı, Kâbe'yi yıkar, onu İbrahim'in kaideleri üzerine yeniden bina eder, ona bir doğu, bir de batı kapısı açardım.

Ertuğrul Ertekin
________________
kaynak: Gulamrıza Efrasyabî, “Bunyan-i Kâbe 2”, Âyine-i Miras, Sayı: 24, 1383, s. 7-17; Salim Öğüt, “Hacerülesved”.